Skip to main content

Projecten

Op deze pagina de meest recente projecten van Paulien Valk.

Bakens '24–'25

Bakens '24–'25

De serie 'Bakens' bevat kunstwerken die gaan over identiteit, jutten, afbakenen en ambacht. De stok is een baken, vandaar ook de titel voor deze serie kunstwerken. STOKKEN Langs de Oostkust van Texel, vooral bij Oost zie je stokken in het water staan. Deze zijn neergezet door vissers en ze dienen om een visplaats af te bakenen.
Lees meer over de serie 'Bakens'.
'Gezichten van Noord-Holland' '24

'Gezichten van Noord-Holland' '24

Het project'Gezichten van Hoord-Holland' wordt ondersteund door Museum Kaap Skil, Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum.
DOEL: Geef een gezicht/portret aan mensen die normaal niet zo vaak te zien zijn in een museum (dus geen witte mannen met kanten kragen). In samenwerking met Museum Kaap Skil is gekozen om met Oekraïners te werken die, door de oorlog noodgedwongen, tijdelijk wonen in een boot in de haven van Oudeschild.
WERKWIJZE: Eerst hebben we een aantal workshops georganiseerd waarbij zelf met klei allerlei voorwerpen konden worden gemaakt. Doordat we elkaars taal niet machtig waren bleek het ambacht een mooie manier van communiceren te zijn.
Lees meer over 'Gezichten van Noord-Holland'

'De Fuik' aan de Waddenzeedijk in Oudeschild '20

'De Fuik' aan de Waddenzeedijk in Oudeschild '20

De fuik is een oud vangnet dat werd/wordt gebruikt bij het vissen. Zo verwijst de vorm naar het havendorp en haar inwoners. In dit kunstwerk is de vorm van een fuik geabstraheerd en voorzien van acrylglas. In deze hoedanigheid staat het ook symbool voor het vangen van ruimte, lucht, dromen, ideeën, wind & zee.
Muurschildering 'Robotica' '21

Muurschildering 'Robotica' '21

In het IC-Robotica-lokaal van de OSG De Hogeberg in Den Burg hebben we deze muurschildering aangebracht met elf jonge kunstenaars. Tijdens de cursus op zaterdagmorgen leerden ze hoe ze 'ledenpoppen' kunnen tekenen en schilderen, hoe ze daar een mens van kunnen maken en wat voor soort mens. Zo heeft de een gekozen voor een voetballer, de ander voor een schoonmaker of gewoon zomaar een jongen zonder functie. Ook werd nagedacht over een robot. De een had een robot voor de planeet Mars bedacht, de ander een robot voor de bediening of een kat-robot. Van iedereen zijn er twee ontwerpen uitgekozen en samen zijn die vervolgens op de muur geschilderd. De ontwerpen zijn gemaakt door: Anwen, Spphia, Teun, Floor, Jet, Tess, Amber, Marit, Jasmijn, Fenne met hulp van Hendrik en Rikke.
Muurschildering 'Kleuren van de zee' '19

Muurschildering 'Kleuren van de zee' '19

Muurschildering op een buitenmuur van OSG De Hoge Berg op Texel. 'Kleuren van de zee' is een wetenschappelijk onderzoek van het Nioz. Marcel Wernand (wetenschapper),die toen nog leefde, heeft ons geinspireerd met zijn uitleg en enthousiame. Voor het onderzoek maken ze gebruik van de zogenaamde Forel-ule schaal. De witte vorm die zich herhaalt is daar een voorbeeld van. De "dieren" in de vormen zijn ontworpen door de leerlingen die tijdens de kunstweek van de OSG een workshop hebben gevolgt bij ons.
Raam-kunstwerk Hospice Texel '17

Raam-kunstwerk Hospice Texel '17

Een levensboom, een ritme, een raamkunstwerk in opdracht gemaakt voor Stichting Hospice Texel. Boven de ingang van het hospice is een sculptuur gemaakt van 6 gekleurde cirkels en 6 bomen. Het hangt voor het raam zodat het licht met het kunstwerk kan spelen, een soort moderne variant op het glas in lood. De bomen staan symbool voor het leven & de kleuren voor de seizoenen en het ritme daarvan. Voor 6 is gekozen omdat de architect 6 ramen heeft ontworpen zo intergreren sculptuur en raam. Het is gemaakt van acrylglas en roestvrij staal. Misschien dat als je overlijdt er weer nieuwe seizoenen aanbreken...
S.E.A Texel – Kunst  & Wetenschap '19

S.E.A Texel – Kunst & Wetenschap '19

SEA Staat voor ‘Science Encounters Art’ oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. SEA brengt een ode aan de zee door tien kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. SEA heeft kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld aan veertien wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee). Dit heeft geleidt tot de SEA Art Tour! Drie maanden lang waren kunstwerken van top kunstenaars, Texelse kunstenaars, dichters, en (Rietveld) studenten te zien en te beleven op Texel. Door de ogen van de kunstenaar maakte je kennis met het leven en schoonheid van de zee, maar ook de problemen waar we tegenaan lopen en de noodzaak dit in te zien.